Een machine upgrade vertrekt vaak vanuit de elektrische of besturingstechnische kant. Met deze vijf geboden haalt u het maximale uit dit belangrijke upgrading aspect.

I. Nieuwe kast is vaak beste oplossing

In tegenstelling tot uw eigenlijke machine, is voor de elektrische kast een tabula rasa veel vaker de meest logische oplossing. Aanpassingen in een bestaande kast zijn vaak complexer en er is dikwijls niet genoeg plaats meer. Een nieuwe kast kunnen we in ons atelier assembleren en testen, terwijl uw processen gewoon kunnen doorlopen. Aanpassingen on site leiden tot grotere productiestilstand, omdat ze spanningsloos gebeuren.

II. Soft PLC in plaats van een klassieke PLC

Een soft PLC is een industriële PC of embedded controller waar een real time PLC programma op draait. De voordelen?

  • U kan gebruik maken van multi-core CPU’s en dus snellere cyclustijden behalen.
  • Minder hardware: op de PC kan u lokaal veel data opslaan. Dat is nuttig in het kader van digitalisering, maar u kan bijvoorbeeld ook uw camera- inspectiesystemen direct mee integreren.

III. IEC 61131 boven alles

IEC 61131 is een internationale software standaard voor PLC’s. Deze standaard maakt dat uw automatiseringsprojecten specifieke merken en hardware overstijgt. Dat biedt dan weer voordelen naar

  • Opleiding van uw personeel
  • Beschikbare programmeurs
  • Leesbaarheid
  • Onderhoud

IV. Kies voor Ethernet veldbussen

Gebruik Ethernet gebaseerde veldbuscommunicatie. Die laat verschillende typologieën toe, zoals ster, lijn, ring en verschillende media zoals fiber, koper en draadloos. Via open standaarden zoals bv. OPC UA kan u over Ethernet snel connecteren met andere systemen.

V. Ga voor IO-link

Net zoals gebod 3: kies voor een internationale standaard. IO-link is een fabrikantonafhankelijke, point-to-point interface
om actuatoren en sensoren aan te sluiten. De voordelen:

  • Snellere en eenvoudigere aansluiting.
  • Sensoren en actuatoren zijn eenvoudiger te vervangen. De parameters zijn opgeslagen in de master. Als u de sensor vervangt, geeft de oude de data automatisch door aan de nieuwe.
  • Extra data beschikbaar via eenvoudig protocol.

Bereid uw volgende upgrade business case tot in de puntjes voor

Het elektrische luik is maar een van de vier pijlers van een succesvolle machine upgrade. Minstens even belangrijk zijn de mechanische, digitale en conformiteitstransformaties.

Samen met Flanders Make en VLAIO schreven we een white paper over machine upgrading. Van business case tot implementatie. Download ‘m hier.