Een retrofit gebeurt in verschillende fases. Deze artikelreeks toont hoe wij zo’n traject aanpakken en welke VINTIV-collega’s aan zet zijn. Deze keer: de scope aflijnen, een eerste zicht krijgen op de technische ingrepen en de grootte-orde van de investering.

Elke retrofit start vanuit een bepaalde vraag.

Voor dit voedingsbedrijf was dat een tweede product introduceren op een bestaande lijn. Dit farmabedrijf wou dan weer een lagere foutenmarge bij het beladen en ontladen van hun vriesdroger. Maar een machine retrofitten, kan ook vanuit een 100% focus op safety, zoals bij Wienerberger, bijvoorbeeld.

We beginnen dan ook altijd met die vraag scherp(er) te krijgen.

1. Scope

De scope verfijnen, dat doen we tijdens een verkennend gesprek bij u ter plaatse. Zo kunnen we meteen ook de machine in kwestie bekijken.

Director Joris Ceyssens: “Wat wil het bedrijf gaan doen? Wat wil het precies bereiken met deze machine retrofit? Daarna volgt een snelle doorlichting van de machine. High-level.”

Ter plaatse bij een producent van bouwmaterialen.

“De elektrische schema’s vertellen ons alles wat we moeten weten in deze fase. Geen schema’s beschikbaar? Dan nemen we een kijkje in de elektrische kasten – daar komt alles samen. Als we een idee krijgen van de lay-out van de elektrische kast, het aantal en type I/O-punten, weten we voorlopig genoeg.”

Op dat moment hebben we een eerste zicht op drie belangrijke factoren voor de retrofit:

  1. Het verlanglijstje
  2. De beginsituatie
  3. Het einddoel

Scope: check. We weten wat u wilt. We kennen de beginsituatie en waar we naartoe werken.

Dat laat ons toe om een technische en budgettaire oriëntatie op te stellen. Wat is er nodig om van start naar finish te gaan? En welk budget staat daar tegenover?

2. Technische oriëntatie

Laten we beginnen met die technische oriëntatie. Welke technische ingrepen zijn er nodig om van verlanglijstje naar einddoel te gaan?

“Over hoeveel bewegingen gaat het? Hoeveel nieuwe sensoren en motoren zijn er nodig? Is er een nieuwe sturing nodig – en zo ja: hoeveel programmeerwerk komt daar bij kijken? Kan de huidige elektrische kast nog dienen of is het verstandiger om volledig opnieuw te beginnen?”

De elektrische kast vertelt ons alles wat we moeten weten om een eerste idee te vormen.

Opnieuw: zonder te veel in detail te gaan. We hoeven nu nog niet de knoop door te hakken over welke robot van welk merk we precies we gaan integreren tijdens de retrofit. Nu volstaat het om te weten hoeveel robotten we voorzien.

Als dat high-level overzicht van technische ingrepen er is, kunnen we overgaan naar het budget.

3. Budgettaire oriëntatie

Nu hebben we zicht op de materialen en de werkuren. En kunnen we ook een prijsinschatting maken: de budgettaire oriëntatie. Een prijsvork.

“Dit zijn geen berekeningen tot achter de komma. Dit is een oriëntatie. Een oriëntatie die u een houvast geeft: valt die prijs binnen de verwachtingen? Is deze retrofit een verstandige investering? Krijgen we er voldoende voor in de plaats? Kortom: is dit een zinvolle business case?”, besluit Joris.

Volgende stap machine retrofit

Is het antwoord ja? Dan komt onze project manager in actie. Dat is het moment dat we een gedetailleerde offerte opmaken. En helemaal in de diepte duiken.