In de Mens achter de machine laten we onze medewerkers aan het woord. Over hun werk hier, de collega’s en wat hun bezighoudt na de werkuren. We vragen hen ook om te poseren met een voorwerp dat typisch is voor hun job. Voor onze senior software engineer Erwin Comhair is dat een laptop en een netwerkkabel.

“Op mijn laptop schrijf ik code. De kabel dient om verbinding te maken met de machine, zodat ik met mijn code de onderdelen ervan in beweging kan zetten.”

“Als software engineer breng ik onze machines tot leven. De collega’s vóór mij in het proces maken alle bewegingen mogelijk. En ik zeg tegen elk onderdeel hoe het moet bewegen. Zij kiezen en installeren een motor, ik laat die aan de juiste snelheid draaien. Zij selecteren de meest geschikte robotarm, ik programmeer die arm zodat hij de juiste bewegingen maakt.”

“Het is altijd zoeken, zoeken en zoeken. Het gaat niet bestaat niet.”

“Onze machines worden ontworpen en gebouwd om bepaalde handelingen uit te voeren. Ik kap al die handelingen op in kleinere deeltaken. Tot de meest elementaire beweging. Het proces waarbij een robotarm een bepaald object optilt bijvoorbeeld, bestaat uit verschillende deelopdrachten. Ik lijst die opdrachten op en vertaal elke stap in de juiste lijnen programmeertaal. De code die aan die arm zegt: draai zoveel graden naar links, open je hand, kantel zoveel graden naar voren, knijp je hand dicht met die bepaalde kracht…

“Elke machine die wij ontwikkelen, is maatwerk. Dat betekent elke keer een nieuwe uitdaging. En zo heb ik het graag: ik vind het geweldig dat ik nooit twee keer hetzelfde moet doen. Het is elke keer iets anders. Daarom is het belangrijk dat je als software engineer leergierig bent en blijft. Zelfstudie, opleidingen… Het gaat niet bestaat niet. Ik moet doorgaan tot het marcheert. Dan is het zoeken, zoeken en zoeken. En op het einde hopelijk ook vinden.”

“Er bestaat ook niet iets als dé oplossing. Bij programmeren zijn er altijd meerdere wegen die tot de oplossing leiden. Elke programmeur kijkt op zijn eigen manier naar een probleem. Ik vind het boeiend dat in ons team iedereen ergens net iets meer in uitblinkt.”

“Je doet je eigen ding. Maar je werkt tegelijk samen naar dat ene doel.”

“Het mooiste is een machine die perfect doet wat ze moet doen. Dat alles schoon werkt. Dat de klant tevreden is. Als laatste VINTIV’er in het proces mag ik dan de felicitaties in ontvangst nemen. Maar ik ben maar zo goed als alle collega’s voor mij. Dat vind ik ook plezant aan mijn werk hier: je doet je eigen ding, maar je werkt als team samen aan iets.”

En na de uren? “Dan maak ik tijd voor mijn gezin. Voor mijn vorige job zat ik vaak in het buitenland, en kwam er ook veel weekendwerk bij kijken. Ik heb nu bewust gekozen om meer tijd met mijn gezin door te brengen. En het is fijn dat VINTIV daar goed rekening mee houdt.”