Een machine retrofitten gebeurt met een specifiek doel. Om de kwaliteit te verbeteren of de output te verhogen. Omdat de machine onbetrouwbaar of onveilig is geworden. Maar net omdat ze alleen maar op die ene uitdaging focussen, missen heel wat bedrijven andere opportuniteiten. Want een retrofit is hét moment om uw machine klaar te maken voor de toekomst.

De retrofit van een machine is een grote stap. Er gaat typisch veel studie- en denkwerk aan vooraf. Om het kostenplaatje in te schatten. Om een betrouwbare partner te zoeken die alles in goede banen leidt. Om een plan uit te stippelen hoe u het stilliggen van die ene machine productiegewijs opvangt.

Daarom is het als bedrijf belangrijk dat u het maximale uit dat moment haalt.

Dat begint met uw machine vanuit elk mogelijk aspect te bekijken. Softwarematig én mechanisch. Elektrisch én digitaal. Vanuit het oogpunt van dringende interventies én spare management.

Grijp elke mogelijke kans

Misschien is veiligheid het grote issue. Prima, maar kijk dan verder dan nieuwe afschermingen. Hoe is het datagewijs met uw machine gesteld? Want de noodzaak om data te capteren en beschikbaar te maken, wordt groter en groter. Om bijvoorbeeld een preciezer beeld te krijgen op de output. Hoelang de gemiddelde downtime bedraagt per week, maand… . Of om de stap naar predictive maintenance te zetten.

Door tijdens de ombouw van uw machine meteen de juiste sensoren te laten plaatsen, zet u voor een relatief kleine investering een serieuze stap vooruit.

Of misschien gaat het om een puur mechanische retrofit. Wel, neem dan ook eens de besturing onder de loep. Wat gebeurt er momenteel als de machine vastloopt? Is het voor u operatoren dan meteen duidelijk waar het probleem zit? Of bent u veel tijd kwijt met troubleshooting?

Ook hier kan u met enkele basic ingrepen een serieuze winst boeken.

Retrofit machine Viscofan Work in progress voor de extrusielijnen van Viscofan.

De retrofit van een machine is als een huis renoveren…

Vergelijk het met de renovatie van een woning. Als u een nieuwe vloer wilt, moet de oude eruit. Maar dat is meteen ook een kans om isolatie te plaatsen. Of om de leidingen te vernieuwen. Om vloerverwarming te plaatsen. Want die nieuwe vloer, die gaat u na vijf jaar toch niet al opnieuw uitbreken?

Met een machine retrofit is het net hetzelfde. Pak niet alleen de acute problemen aan, maar kijk ook hoe u op andere gebieden stappen vooruit kunt te zetten. Daarvoor hoeft u niet per se all the way te gaan.

Veiligheid, mechanisch én digitaal: is uw leverancier mee?

Het is belangrijk dat u hiervoor ook een partner hebt die u dat bredere perspectief biedt. Een integrator die alleen maar sterk is in software, gaat niet uit dat vakje komen.

Daarom bundelen wij als machinebouwer de krachten met veiligheidsspecialist Pilz en digitalisatie-expert Reditech. Dat doen we onder de naam Fourward. Eén aanspreekpunt en drie vakexperts om uw verouderde machines om te vormen tot een productieorgaan dat klaar is voor de toekomst.

Wilt u het maximale halen uit de retrofit van uw machine? Neem contact met ons op.