Als een machine niet meer voldoet, heeft u twee opties: u kunt een nieuwe kopen of uw bestaande machine retrofitten. Om de juiste keuze te maken, moet u de voor- en nadelen van elke optie afwegen. Process engineering manager Neil Luckham van Vector Belgium, dat deel uitmaakt van de Viscofan Group, vertelt u hoe hij deze knoop doorhakt.

De Viscofan Group is wereldleider in omhulsels voor vleesproducten. Het bedrijf heeft productievestigingen in verschillende landen over de hele wereld. Eén daarvan bevindt zich in Hasselt, waar Neil Luckham verantwoordelijk is voor de machines.

“Elk jaar lichten we de machines in onze vestiging door. Welke machines extra aandacht krijgen? Er zijn twee belangrijke redenen waarom het nuttig is om ze onder de loep te nemen.”

  1. Wanneer Viscofan een toename van de vraag naar een bepaald product verwacht. “Als de machine niet aan de moderne verwachtingen voldoet, is de kans groot dat ze die extra capaciteit niet zal aankunnen.”
  2. Als ze de opbrengst van een bepaalde machine willen verhogen. “Voor ons is ‘opbrengst’ een ruim begrip. Extra snelheid, bijvoorbeeld. Een hogere kwaliteit. Of meer automatisering.”

Aanpassen, retrofitten of een nieuwe kopen?

“De volgende stap is beslissen welke oplossing de beste is. Kunnen we een andere machine aanpassen die momenteel wordt ingezet voor een minder populair product? Zo beschikken we over meer capaciteit om aan de hogere vraag naar een populairder product te voldoen.”

“Of is het beter om onze aandacht te richten op die specifieke machine? Moeten we een nieuwe kopen of de bestaande retrofitten? De return on investment is een cruciale factor bij het nemen van deze beslissing.”

Kostenraming versus het resultaat

“Dankzij eerdere ervaringen kunnen we zelf een vrij nauwkeurige kostenraming maken. Deze ruwe schatting volstaat voor de eerste besluitvorming.”

“Daarna komt het erop aan die prijzen te vergelijken met wat het resultaat zal zijn. Wat krijgen we voor het geld dat we investeren? Wat zal onze investering opleveren? Een omgebouwde machine zal nooit de mogelijkheden en kwaliteit van een nieuwe machine overtreffen, maar soms is het verschil in prijs erg groot. Anderzijds is het niet verstandig om steevast de goedkoopste oplossing te kiezen.”

Offertes

“Nadat we hebben gekozen tussen nieuw en retrofitten, vragen we verschillende bedrijven om offertes. Wanneer we die hebben ontvangen, draait het om de voorgestelde oplossing, service en prijsstelling. Ook ‘service’ vinden we een ruim begrip: van de professionele aanpak van het bedrijf tot factoren als nabijheid. En nogmaals: de laagste prijs wint niet altijd.”

“We eisen ook dat aan bepaalde wettelijke en veiligheidsnormen wordt voldaan, net als aan onze interne voorschriften. Niets ongewoons, maar sommige bedrijven zijn hier beter in dan andere.”

Testen staat voorop, vertrouwen volgt later

“Het is normaal dat je bedrijven verkiest waar je eerder mee hebt gewerkt. Als je twee voorstellen ontvangt die weinig verschillen, neig je naar de meer vertrouwde naam. Omdat je weet dat de service, communicatie, aansprakelijkheid … allemaal goed zijn.”

Hoe verovert een onbekend machinebouwbedrijf een plek tussen de bedrijven waarmee Viscofan al heeft samengewerkt? “Er is maar één manier om erachter te komen of een bedrijf zijn beloften ook kan waarmaken: een bestelling plaatsen. Doorgaans geven we ze eerst bijvoorbeeld een kleine testopdracht – en ik denk dat de meeste bedrijven dat wel doen. Alleen als we zeker zijn van hun kwaliteit, vertrouwen we hen een grote investering toe. Denk maar aan het retrofitten of bouwen van een van onze machines.”

Proactief te werk gaan = meer flexibiliteit

Neil besluit met een laatste advies over retrofitten. “Wacht niet te lang. Goede machinebouwbedrijven zoals VINTIV hebben doorgaans een goed gevuld orderboek. Vraag uw offertes ruim van tevoren aan, zodat u flexibel een bestelling kunt plaatsen wanneer het u het beste uitkomt.”

“Viscofan heeft een strikte begrotingscyclus van één jaar. Om me de flexibiliteit te geven die ik als engineer nodig heb, probeer ik aan het begin van een jaar een goed overzicht te krijgen van wat ik volgend jaar wil doen. Ik probeer te voorspellen welke investeringen nodig zijn om onze machines in goede staat te houden. Heb ik een nieuwe nodig? Welke machines komen in aanmerking voor een retrofit? En ik vraag meteen de offertes aan.”

Voor hun extrusielijnen viel de keuze op retrofit. Meer daarover in deze case.