Kenny Vanreppelen geeft met Act&Sorb MDF een tweede leven
Hoe krijgt u een oude MDF-plaat in een waterfilter? En neen, dit is niet het begin van een flauwe mop. Wél het begin van een nieuwe manier om een tot nu toe niet-recycleerbaar houtproduct te recycleren. Wij pasten een standaard buisoven aan voor start-up Act&Sorb. En speelden zo onze rol in hun traject van idee naar uitvoering.
Het antwoord op de vraag: door MDF om te zetten in actieve kool. Een product dat onder meer gebruikt wordt voor filtering.
Act&Sorb is een start-up die upcycling- technologieën ontwikkelt voor niet of moeilijk recycleerbare residustromen. De eerste stroom die het aanpakt, is Medium- Density Fibreboard. Beter bekend onder zijn afkorting MDF – populair voor onder meer keukens, omkastingen en vloeren.
MDF wordt gemaakt door smalle houtvezels samen te persen en te lijmen tot platen. Dat proces heeft als voordeel dat het niet-geschikte houtsoorten tóch inzetbaar maakt voor verschillende toepassingen. MDF is zo een belangrijke schakel in duurzaam houtgebruik. Maar het is diezelfde combinatie van lijm en hout die het onmogelijk maakt om deze vezels te recycleren. Nu ja, maakte. Want co-founder Kenny Vanreppelen (foto hieronder) staat op het punt om daar met Act&Sorb verandering in te brengen.
“De theoretische kennis bouwde ik op tijdens mijn doctoraat. Daarna begonnen we die theorie in de praktijk te testen op laboschaal.”
Het gekozen proces: carbonisatie. De machine: een buisoven. Zo’n oven verhit het materiaal, terwijl het via een ronddraaiende schroef door de buis wordt getrokken. “Voor die eerste testen volstond een standaard buisoven. In die zin dat het voor ons duidelijk werd dat we op de ingeslagen weg konden verder werken.”
“Maar om investeerders aan te trekken, moesten we schalen naar een continu en herhaalbaar proces. Daarvoor hadden we een machinebouwer nodig die die buisoven kon ombouwen voor onze manier van werken. Iemand die met ons meedenkt en oplossingen aanreikt voor de problemen waar we tegen aanliepen”, vertelt Kenny Vanreppelen. “Dus vroegen de twee andere co-founders en ik rond in ons netwerk. En zo zijn we bij VINTIV terechtgekomen.”
Gebruiken en misbruiken
“We hadden twee vragen. Eén: bouw onze innovatie in. Op dat gebied hadden we een duidelijk zicht op wat we wilden. Twee: dit zijn praktische struikelblokken. Kunnen jullie die wegwerken? Want net omdat het een standaard buisoven was, doken er bepaalde problemen op. De input verliep bijvoorbeeld nogal stroef”, aldus Kenny Vanreppelen. “We hebben die machine dus niet alleen gebruikt om bepaalde ideeën te toetsen, maar ook misbruikt om failures in kaart te brengen, specifiek gerelateerd aan MDF.”
“Op die problemen heeft VINTIV hun kennis losgelaten. Dat probleem kunnen we op deze manier ondervangen. Hier is een serieuze verbetering mogelijk als we dat mogen doen. En zo zijn we samen tot oplossingen gekomen. Wij vanuit onze proceskennis, zijn vanuit hun kennis over mechanica en aandrijftechnieken.”
“Het is boeiend om te zien hoe anders zij naar een machine kijken dan ik. Ze zijn bij elke beslissing bijvoorbeeld ook al bezig met andere aspecten zoals het latere onderhoud”, besluit Kenny Vanreppelen. “Dat mee- en vooruitdenken is voor mij een enorme troef. Als start-up ben ik constant bezig met van alles: legal, praten met investeerders, … Om dan weer volledig te focussen op het technische. De juiste partners zijn belangrijk in dat traject. Alleen als de ondersteuning goed is, kunnen we snel de volgende stap zetten.”
Wat deden we concreet voor Act&Sorb?
Onze mechanische ontwikkelaar nam om te beginnen hun buisoven en processen onder de loep. Om daarna op basis daarvan een lijst optimalisaties voor te stellen. Die we na akkoord implementeerden.
- We verlengden de huls van de invoerschroef en optimaliseerden de invoer van de MDF.
- We vervingen het rol-aandrijfsysteem door een kettingaandrijving. Zo was het doorslippen van de aandrijving verleden tijd.
- We plaatsten aangepaste hitteschilden op die nieuwe invoerbuis. Zo was er een constantere temperatuur.
- De lagers en de dichtingen vervingen we door alternatieven die beter bestand waren tegen de hitte.
- De uitvoer pasten we aan om het materiaalverlies te reduceren.
- We bouwden de specifieke IP van Act&Sorb in de buisoven in.
Bent u als start-up ook op zoek naar een machinebouwer om samen de volgende stap te zetten? Neem contact met ons op.
Update: Act&Sorb bouwt eerste fabriek
Midden 2020 zette Kenny Vanreppelen een volgende stap met Act&Sorb. In september werd in Genk de eerste steen gelegd van hun fabriek. Meer daarover op de site van VRT Nieuws.