De bouw van een machine, dat gebeurt in verschillende fases. CNC-frezer Pascal Daenen vertelt u meer over fase nummer vijf: het vervaardigen van de onderdelen.

“Zodra onze mechanische ontwerper goedkeuring krijgt voor zijn ontwerp, werkt hij dat tot in de kleinste details uit. Tot op het niveau van het meest minuscule boutje. Die onderdelen splitst hij op in twee categorieën: de koop- en de maakdelen. Die eerste bestellen we, en de tweede, die maak ik hier in ons atelier. Mijn twee collega’s en ik beginnen dus als de taak van de mechanische ontwerper erop zit. Heel af en toe zitten we ook vooraf eens samen aan tafel om bepaalde onderdelen meer in detail te bespreken. Is dit technisch mogelijk? Is er een alternatieve oplossing? Enzoverder.”

Tot een honderdste van een millimeter

“Op basis van zijn plannen vervaardigen wij alle onderdelen die nodig zijn voor de bouw van een machine. Van kleine aluminium blokjes tot ijzeren platen van 30 bij 40 centimeter: wij maken het. Soms zijn dat honderd onderdelen, maar dat kunnen er even goed duizenden zijn – dat hangt allemaal af van de grootte en de complexiteit van de machine. Aangezien wij maatwerk afleveren, verschilt dat elke keer. Soms zijn we drie weken in de weer om de onderdelen te maken van een enkele machine. Soms lopen er verschillende projecten door elkaar.”

“De grootste uitdaging is om elk onderdeel perfect te krijgen. Nauwkeurigheid is enorm belangrijk. Of ik nu het eerste onderdeel maak of nummer vijfduizend in de rij, het is altijd een kwestie van een honderdste van een millimeter. Anders brengen we de monteurs in de problemen.”

Aanpassingen

“Dat is dan ook het volgende paar handen in het proces van de bouw van een machine: die van de mechanische monteur. Al die losse onderdelen vormt hij om tot één geheel. In dat proces zijn we af en toe nog eens aan zet. Voor een kleine aanpassing, bijvoorbeeld. We bouwen per slot van rekening unieke prototypes – tot op het laatste moment zelf wijzigingen kunnen uitvoeren, is dan ook een grote troef.”