Als het nooit eerder is gedaan… hoe kan u dan 100% zeker zijn dat het zal werken? Een vraag waar wij van VINTIV in sommige projecten tegenaan lopen. Want engineering bij machinebouw op maat vertrekt vaak van een blanco blad. De oplossing? Investeren in een proof of concept.

Een proof of concept is een testopstelling die aantoont of een bepaald automatiseringsconcept kans van slagen heeft. Het doel is om foute vooraannames uit te sluiten en zoveel mogelijk risico’s uit het project te halen. Dit laat ons toe om tijdens de conceptstudie tijdig een vals spoor te verlaten. Voor we verder gaan engineeren aan de machine.

Een proof of concept is geen miniatuurversie van de volledige machine, maar een set-up van één of meerdere processtappen binnen het automatiseringsconcept van die machine.

Engineering machinebouw in’t klein

Denk bijvoorbeeld aan een robothand die een bepaald plastic zakje dient te openen. Zal die zak doorscheuren? Zal statische elektriciteit de handeling beïnvloeden? Kunnen we de installatie zo fijn inregelen dat alles volgens plan verloopt? En dit voor alle variëteiten van het zakje?

We kunnen daarover discussiëren en filosoferen, maar het blijft gissen. Simpelweg omdat dat type robotarm nog nooit dat specifieke zakje in die bepaalde machine set-up heeft geopend.

There’s only one way to find out: testen. Dus bouwen we een testopstelling en simuleren we dat onderdeel van de machine. Want als die handeling onuitvoerbaar blijkt, moeten we op zoek naar een andere oplossing.

Een proof of concept laat ons toe om tijdens de conceptstudie tijdig een vals spoor te verlaten. Zodat de machine engineering verder kan gaan op een valabele piste. Een proof of concept laat ons toe om tijdens de conceptstudie tijdig een vals spoor te verlaten. Zodat de machine engineering verder kan gaan op een valabele piste.

Niet altijd nuttig

Is zo’n proof of concept dan een standaardonderdeel in de engineering bij machinebouw? Neen. Omdat we voor bepaalde ontwerpen wél kunnen terugvallen op vorige ervaringen. Uiteraard met respect voor de vertrouwelijkheid van onze klanten.

Doordat er zelfs in machinebouw op maat zekerheden zijn in het professionele leven, hoeven we niet álles op voorhand te testen. Zo zijn we bijvoorbeeld zeker dat een klassiek transportsysteem een bepaald product van punt A naar punt B zal brengen. Het heeft geen zin om een proof of concept te bouwen die dat staaft .

Procesbehandelingen

Wanneer is zo’n testopstelling wél nuttig? Bij wat wij procesbehandelingen noemen. De manier waarop een bepaald voorwerp reageert op een mechanische ingreep. Het plastic zakje van daarnet, bijvoorbeeld.

Of de manier waarop een product van een chute – een soort glijbaan – glijdt, om een ander voorbeeld te noemen.

Sigaartjes

Een voorbeeld uit de praktijk: onze realisatie voor sigarenproducent Scandinavian Tobacco Group. Voor ons concept was het cruciaal dat we elke sigaar 90° konden draaien. Zo zijn ze perfect gepositioneerd op de transportband. Een chute is in dat geval een elegante oplossing.

Uit ervaring wisten we dat dat met batterijen mogelijk was. En aangezien sigaren min of meer dezelfde vorm hebben… Maar in tegenstelling tot een batterij is een sigaartje niet vormvast en durft het gewicht al eens te verschillen. Zou het chute-systeem werken? Of ging dit concept in rook op?

Dus simuleerden we de situatie met een proof of concept. Die leverde het bewijs dat we op die piste konden verder engineeren voor de verdere machinebouw.

Was het niet gelukt? Dan hadden we de andere pistes verder uitgediept.

Engineering machinebouw: conclusie?

Tijdens de engineeringsfase bij machinebouw op maat moet elke stap kloppen. Elk klein detail in het hele proces. Anders zal de machine die wij voor u bouwen, niet doen wat ze hoort te doen. Daarom is een proof of concept in sommige gevallen een cruciale fase tijdens de conceptstudie. En is het zijn beperkte investering op het einde van de rit dubbel en dik waard.