Regen, mist, trillingen, stof… Als uw machines veel te verduren krijgen, is het vraagstuk machinebeveiliging een uitdaging. Want optische systemen zoals lichtgordijnen- en scanners zijn vaak geen optie: te foutgevoelig. Een hekwerk werpt dan weer beperkingen op. De oplossing zit ‘m in een nieuwe generatie radars.

De veiligheid van uw personeel is uw absolute topprioriteit. Daarom dragen wij als machine-ontwikkelaar op onze beurt veiligheid hoog in het vaandel.

Maar machinebeveiliging in complexe toepassingen en veeleisende omgevingen is een uitdaging.

Denk bijvoorbeeld aan de zware industrie. Typisch aan zo’n omgeving zijn:

 • Stof
 • Spanen
 • Lasvonken
 • Fel licht
 • Trillingen

Of buitenapplicaties, zoals kranen, zijn nog zo’n veeleisende omgevingen:

 • Mist
 • Sneeuw
 • Regen

Allemaal factoren die de goede werking van uw machinebeveiliging bemoeilijken.

Optische systemen zoals lichtschermen en lichtscanners hebben zeker hun nut al bewezen, maar schieten vaak tekort in veeleisende omgevingen. Omdat ze gevoelig zijn voor alle bovenstaande omgevingsfactoren.

Gevolg: ze functioneren niet optimaal. Ze boeten in aan accuraatheid en zijn storingsgevoelig. Waardoor uw operatoren onvoldoende worden beschermd én uw machine vaak onnodig stilligt.

Machinebeveiliging Een toepassing in een stoffige omgeving. © Pilz GmbH & Co. KG

Radartechnologie: op maat zones definiëren en configureren

Bij VINTIV hebben we de oplossing gevonden voor deze uitdaging. In de vorm van een veilige radartechnologie. Een technologie die we al verschillende keren succesvol hebben geïmplementeerd.

Deze innovatie stelt u in staat stelt om zones te bewaken. Zodat uw operatoren veilig kunnen werken.

Radartechnologie omvat twee interessante functies voor machinebeveiliging: een detectiefunctie en een herstartvergrendeling.

 1. De detectiefunctie treedt in werking als de operator de gevarenzone overschrijdt. Op dat moment schakelt de beveiliging de machine naar een veilige toestand.
 2. De herstartvergrendeling voorkomt dat de machine automatisch opstart, zolang er zich nog personen in de gevarenzone bevinden.

Dit veilige radarsysteem geeft ons de vrijheid om flexibele vormen en bewakingszones te creëren. Een machinebeveiliging op maat van uw specifieke processen. Tot een gebied van maximaal 15 bij 4 meter. Met een softwaretool configureren we elke sensor tot het totaalplaatje klopt.

Twee soorten zones met elk een scenario op maat

We kunnen twee soorten zones voor u instellen.

 1. Een beveiligde zone
 2. Een waarschuwingszone

Aan elke zone koppelen we dan de juiste acties. Als een operator de waarschuwingszone overtreedt, kunnen we bijvoorbeeld een optisch signaal geven. Zo wordt uw operator gewaarschuwd, maar kan uw machine toch blijven doordraaien.

Definieer zones op maat van uw productieproces. En koppel aan elke zone een scenario. © Pilz GmbH & Co. KG

100% veilig heropstarten

Radartechnologie garandeert ook een veilige én automatische heropstart.

Wat zien we nu in de praktijk? Een heftruckchauffeur rijdt te dicht langs de machine. Gevolg: de machine valt meteen stil. Waardoor de chauffeur moet uitstappen om op de resetknop te duwen.

Andere probleemsituatie: operator A legt de machine stil om aan de machine te werken. Collega B passeert, ziet dat de machine stilligt, maar ziet collega A niet. Hij duwt op de resetknop en brengt zijn collega zo ongewild in gevaar.

Die situaties zijn verleden tijd met radartechnologie.

Voor de heftruckchauffeur kunnen we bijvoorbeeld met twee zones werken. Eén zone die aangeeft dat hij te dicht rijdt. En een tweede zone waarbij de machine effectief wordt uitgeschakeld. De radar zal vervolgens controleren of alles veilig is. Alles ok? Dan start de machine weer automatisch op. Zonder dat hij zijn heftruck moet verlaten.

En de verborgen operator dan? Wel, de radar pikt beweging op. Ze werken zo precies dat ze zelfs onze hartslag registreren. Zolang er een mens in de buurt is, zal de machine niet automatisch opstarten. Zo wordt ook de manuele heropstart in de tweede situatie vermeden.

De voordelen voor uw machinebeveiliging op een rij

 • Complete oplossing voor de veilige bewaking van beschermingszones bij complexe toepassingen of bij externe invloeden.
 • Ongevoelig voor stof, regen, licht, vuil, stoom en schokken
 • Meerdere radarsystemen zijn te combineren.
 • Via een softwaretool kunnen we flexibel de sensoren selecteren en veilige zones configureren.
 • Mogelijkheid om een pré-alarm en waarschuwingszones aan te maken.
 • Geïntegreerde muting voor het hele systeem of voor individuele sensoren
 • Herstartvergrendeling om te voorkomen dat de machine herstart wanneer er zich personen in de gevarenzone bevinden.