Een machine laten bouwen op maat, betekent een serieuze investering. U wilt er dan ook zeker van zijn dat u uw project toevertrouwt aan het juiste paar handen. Wij vroegen aan Patrick Camps van productiebedrijf RBB hoe zij dat aanpakken. En welke criteria doorslaggevend zijn in hun zoektocht naar een partner voor machinebouw op maat.

RBB is producent voor Eternit en Monier. Het bedrijf uit het Limburgse Tessenderlo maakt dakpannen voor de bouwmaterialengroepen. Patrick Camps is binnen RBB verantwoordelijk voor de IT en – zoals hij het zelf zegt – alles waar een kabel aan vast hangt. Hij is ook nauw betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van machinebouw op maat en de upgrade van oude installaties.

Machinebouw op maat begint met…

Elk traject begint met een concrete vraag vanuit de markt. “Eternit verdeelt hun producten rechtstreeks aan bouwprofessionals. Ze staan dus dicht bij de markt en houden hun oren en ogen goed open. Zo kregen zij steeds weer de vraag of zij geen gemengde pakketten konden maken. Nu is het zo dat er in elk pakket één kleurschakering zit. En die durft per pakket nogal eens te verschillen. De dakwerker zal de pannen dus op de werf moeten mengen voor een gelijkmatige schakering. Anders krijg je een vreemd optisch effect.”

“Die vraag speelde ze vervolgens aan ons door. Wij gaan dan met onze werkgroep kijken of en hoe we dat mengen in ons productieproces kunnen integreren. Die werkgroep bestaat uit de directeur, hoofd mechanische dienst, hoofd technische dienst, een aankoper, iemand van onze dienst veiligheid, onze boekhouder en mezelf. Iedereen heeft zo zijn idee over de ideale oplossing. Samen bekijken we wat haalbaar is en wat niet, en werken we enkele opties uit in grote lijnen.”

Budgetplan

“Na die stap maken we een budgetplan op. Wat gaat oplossing A ongeveer kosten? Welk prijskaartje hangt vast aan optie B en C? Ook hoelang de integratie zal duren, nemen we mee in onze berekeningen Spreken we dan over een paar dagen of een paar weken? Niet tot op de komma, maar grosso modo.”

“Voor sommige opties kunnen we zelf vrij goed een prijs plakken. Stel dat een oplossing bestaat uit een standaard sorteerrobot en enkele meters transportband. Dan rekenen we zelf uit wat ons dat ongeveer gaat kosten.”

Machinebouwers selecteren

“Andere opties vereisen een oplossing op maat”, vertelt Patrick. Dan is een machinebouwer aan zet om een richtprijs te geven. En aangezien het bij ons altijd machinebouw op maat is, vallen de standaardbouwers meteen af.”

“Meestal vragen we per project prijs aan twee à drie machinebouwers. Hoe we die selectie maken? Op basis van vertrouwen. Als een vorige samenwerking goed verliep, ga je al eens sneller opnieuw rond tafel zitten dan wanneer je een negatieve ervaring had. Daarnaast gaan we regelmatig naar beurzen om nieuwe machinebouwers te leren kennen. En natuurlijk heeft iedereen binnen de werkgroep zo zijn eigen contacten.”

Opties bespreken

“Het interessante aan een partner die op maat werkt, is dat ze vaak met andere ideeën komen. Omdat zij natuurlijk op de hoogte zijn van de nieuwste technieken. En het gewoon zijn om telkens weer van nul te beginnen. Een aanpak waar wij niet aan hadden gedacht. Soms is dat een kleine aanpassing met een grote impact. Zo kom je ineens tot een andere oplossing dan die die je oorspronkelijk in je hoofd had.”

“Samen met hen bekijken we de verschillende scenario’s. Wat volgens hen de beste optie is. En hoe zij onze voorstellen nog verder kunnen optimaliseren.”

Offertes afwegen

De volgende stap in het machinebouw-op-maattraject: de offertes. “Hoe we een afweging maken tussen die voorstellen? Samen met de werkgroep bespreken we de pro’s en contra’s. En wegen we die af tegen het budget. Prijs is een belangrijke, maar niet de doorslaggevende factor. Als een bepaalde machine echt goed is, gaan we ons niet blindstaren op het prijskaartje”, aldus Patrick. “Goedkoop is niet altijd goeie koop – het is een cliché, maar het gaat ook op voor machines.”

“Een hele belangrijke voor ons is dat de oplossing een breed toepassingsgebied heeft. Dan betaal je beter wat meer voor een oplossing die écht goed is, dan te gaan voor de goedkopere optie die net niet is wat je wilt. Al moet je ook realistisch blijven, hé: de ROI moet goed zitten.”

Machinebouw op maat: productie en implementatie

En de productie en implementatie zelf bij machinebouw op maat? Hoe regelen ze dat bij RBB? Is de machinebouwer aan zet of nemen ze zelf het initiatief? “Zodra de productie van de machine start, verwachten wij dat de bal volledig in hun kamp ligt. Aan hen om ons een planning te geven. Wanneer gebeurt wat? Wanneer verwachten zij feedback van ons op een bepaalde vraag of een voorstel? Zijn er testen voorzien? Wat is de opleverdatum? ”

“De werkwijze voor de implementatie, ten slotte, hangt af van de complexiteit van de machine. Soms bouwen we ze hier zelf op.”

“Als de machinebouwer zelf instaat voor de montage, is het sowieso een wisselwerking. In welke week willen ze opbouwen? Dan betekent dat wij vooraf plaats moeten vrijmaken om alle materialen te stockeren. En daarna een productiestop moeten inplannen en de nodige voedingsbronnen zoals elektriciteit, perslucht of hydraulica ter plaatse moeten voorzien voor de nieuwe implementatie. En afspraken inplannen met de software programmeur om de machine in te regelen enzoverder. Zodat na een evaluatie de machine kan opgeleverd worden. Zo weet iedere partij wat hem te doen staat.”