Machinebouwer kiezen: zo doen ze dat bij Datwyler Alken
Datwyler investeerde de afgelopen jaren 25 miljoen euro in hun productiesite in Alken. Zowel in de bouw van een nieuwe fabriek, als in de modernisering van hun machinepark. Daarvoor zaten ze in totaal met maar liefst vijftig machinebouwers rond de tafel. Tot er uiteindelijk tien overbleven die elk een of meerdere project kregen toegewezen. Waaronder wij. Lead Buyer Capex Kenneth Anthoon en project engineer Stefan Creemers vertellen hoe ze elk project die ene machinebouwer kiezen uit alle kanshebbers.
Datwyler is onder meer gespecialiseerd in de productie van hoofdzakelijk rubberproducten voor de gezondheidszorg. In hun site in Alken maken ze medische verpakkingsmaterialen, zoals rubberen plunjers voor injectiespuiten en stoppen voor flesjes. In 2016 en 2017 investeerde de Zwitserse groep 25 miljoen in die site. Een deel van dat bedrag ging naar de bouw van nieuwe machines en de upgrade van oude installaties.
Machinebouwer kiezen begint met een long list
Voor die projecten waren onder andere Kenneth Anthoon en Stefan Creemers aan zet. Wij wilden weten hoe zij aan zo’n opdracht beginnen. Hoe gaan zij tewerk als zij een machinebouwer kiezen? “Per machine stellen we een long list op van mogelijke kanshebbers. Elke collega binnen het team schuift namen naar voren. Van die lijst houden we er drie over.”
Het filteren
“We filteren onder meer op basis van vorige samenwerkingen. Het type technologie waarmee ze vertrouwd zijn. Hun expertise binnen ons specifieke vakgebied.”
“Ook een belangrijke voor ons bij het kiezen van een machinebouwer: kunnen en willen ze mee met onze strenge eisen? Wij zijn namelijk toeleverancier van bedrijven in de medische sector. Een Pfizer, bijvoorbeeld. Onze klanten leggen ons heel strikte productie-eisen op. Dat betekent dat wij al onze producten in een clean room maken. Om zo het risico op contaminaties uit te sluiten. Niet het type omgeving waar een monteur met vuile schoenen naar binnen mag. Of om de zoveel dagen eens vijf minuten binnen springt om iets bij te regelen.”
“Ook belangrijk: dat de machines achteraf makkelijk te poetsen en te onderhouden zijn.”
Rond de tafel
“Op basis van die criteria blijven er van die long list dus drie machinebouwers over. Bij die drie gaan we dieper in op de specificaties en verwachtingen. Welke oplossing stellen zij voor? Hoe zouden zij het aanpakken? Een studieronde langs beide kanten, zeg maar. Het is eigen aan prototyping dat die oplossingen er soms heel anders uitzien. Zowel het achterliggende idee, de keuze van de technologie, als de uitwerking.”
“Is het een machinebouwer waar we nog niet mee samenwerkten? Dan duurt die studieronde net iets langer. Vaak koppelen we er nog een referentiebezoek aan om te polsen wat die andere partij van de samenwerking vond. De laatste stap in deze fase is de offerte-aanvraag.”
De offerte
“Alle offertes binnen? Dan bespreken we ze één voor één binnen ons team. We toetsen ze af aan een vaste set van paramaters. Hoe is de offerte opgebouwd? Is het een duidelijke prijssetting? Welke oplossing staat er tegenover die prijs?”
“We kijken natuurlijk ook hoe het zit met de service en support: wat als er achteraf problemen zijn met de machine? En we gaan na of de machinebouwer in het verleden al van dit type projecten uitvoerden”, besluiten Kenneth en Stefan.
En zo blijft er op het einde van de rit één enkele machinebouwer over.