Mechanische montage: stap zes in de bouw van een machine
De bouw van een machine, dat gebeurt in verschillende fases. Mechanisch monteur Chris Many vertelt u meer over de zesde stap, de mechanische montage. Na het bedenken, uittekenen en de onderdelen vervaardigen, het moment dat de eigenlijk bouw start.
“Als de onderdelen af zijn, zijn wij mechanische monteurs aan de beurt”, begint Chris. “We beginnen met al die onderdelen uit te sorteren. De kooponderdelen hier, de door onszelf gemaakte onderdelen daar. Een machine bestaat al snel uit enkele duizenden componenten, dan is het belangrijk dat we tijdens de mechanische montage dat overzicht bewaren.”
“Op basis van de plannen van de mechanische designer gaan we aan de slag. Dat zijn samenstellingstekeningen: in plaatje nummer zoveel moeten die bouten. Die plannen hebben we op papier, maar ook op laptop. Op zo’n digitaal plan kunnen we het ontwerp in meer detail bekijken: eens ronddraaien, inzoomen, één specifiek onderdeel eruit lichten… Zo bouwen we subassemblies op die in een volgende stap onderdeel worden van een groter geheel. Tot ze uiteindelijk een machine vormen.”
“Soms werk ik lange tijd aan één machine, andere dagen is het constant switchen. Dat hangt van de deadlines af of de aanlevering van bepaalde onderdelen. Na mij is het dan aan de elektrische monteur en de programmeur. Die laatste help ik bij het afstellen van de machine. De snelheid van een persluchtcilinder bijregelen, bijvoorbeeld. Of de beweging van een robotarm verfijnen. Hij doet de code, ik de mechanische aanpassingen.”
“Als we daarmee klaar zijn en de PLC’s zijn geprogrammeerd, demonteer ik alles en maak ik de installatie klaar voor het transport naar de klant. Daar bouwen we dan alles weer op en gaat de machine in gebruik.”