Een rondleiding, je collega’s leren kennen, rustig inwerken… Zo ziet een doorsnee eerste dag eruit bij een nieuwe werkgever. Voor Philippe Garain liep het helemaal anders. Zijn collega-techniekers kwamen op zijn eerste werkdag met de VINTIV-bestelwagen bij hem thuis aanbellen. Bestemming: Polen. De opdracht: daar een nieuw ontwikkelde machine assembleren.

“De bouw van een machine doorloopt verschillende fases. Ontwerpen, opbouwen, aftesten en dan weer demonteren om de machine klaar te maken voor transport naar haar eindbestemming. Om ze daar dan weer op te bouwen en gebruiksklaar te maken. En die eindbestemming kan België zijn, maar even goed het buitenland. Als technieker zijn buitenlandse opdrachten dus part of the job”, vertelt Philippe. “Ik vind die afwisseling tussen hier in ons atelier en op locatie gaan net plezant. Naar al die verschillende landen mogen gaan, is echt een mooie kans.”

Sfeer zat meteen goed

“Maar meteen op mijn eerste werkdag richting Polen, dat was toch wel spannend. Als je ergens nieuw begint, is het sowieso wat gezonde stress. Om dan meteen twee weken lang dag in dag uit met je nieuwe collega’s door te brengen… sja, je weet niet hoe dat gaat uitpakken, hé. Toch zat de sfeer meteen goed. Het was echt top.”

“Mijn specialisatie is elektrische borden assembleren. Ik heb tien jaren bij een bordenbouwer gewerkt. Atelierwerk. 100% focus op het bord. Hier is er meer variatie. Afwisseling tussen het atelier hier en ter plaatse bij de klant. Afwisseling tussen bordenbouw en de bekabeling van de machine. En hier heb ik dat iets bredere plaatje. Overleggen met de ontwerpers en de programmeurs, die machine hier opgebouwd zien worden met mijn borden daarin. Ik ben veel meer betrokken bij het hele proces. Ik zie alles samenkomen.”

Grote baas? Gene stress!

“Het zijn hier allemaal fijne mensen. Heel open. Ik heb kameraden die nerveus worden als hun grote baas even een praatje komt maken. Omdat ze dan niet goed weten wat te zeggen. Dat heb ik hier helemaal niet. Ik vind het zelfs raar om bijvoorbeeld Steven als grote baas te zien. Omdat het hier zo gemoedelijk is. Het is dus niet nodig om te zweten als de grote baas naast je staat (lacht).”

Philippe Garain (tweede van rechts): "De sfeer zat meteen goed."