Retrofit: hoelang is uw machine nog houdbaar?
Vector Belgium maakt omhulsels voor vleesproducten. Concreter: het velletje rond bijvoorbeeld een worst, dat het vlees vers en sappig houdt. De houdbaarheidsdatum van hun machinepark, dat is dan weer de zaak van process engineering manager Neil Luckham. Hij liet de extrusielijnen door ons retrofitten.
Het bedrijf, dat onderdeel is van Viscofan Group, heeft verschillende extrusielijnen die instaan voor de productie van de omhulsels. Kleine aandrijfrollen duwen de hulzen voort over de lijn, van handeling tot handeling. Het is belangrijk dat de motoren die die rollen aansturen perfect gesynchroniseerd zijn. Maar door de verouderde sturing was dat geen sinecure. Daarnaast lieten ook de meetbaarheid en de gebruikersinterface van de lijnen te wensen over. Bij stilstanden was het niet altijd duidelijk waar het probleem precies zat.
Neil: “De return on investment is een cruciale factor bij het nemen van de beslissing tussen nieuw of retrofit. Dankzij eerdere ervaringen kunnen we zelf een vrij nauwkeurige kostenraming maken. Deze ruwe schatting volstaat voor de eerste besluitvorming.”
Prijsverschil nieuw versus retrofit
“Daarna komt het erop aan die prijzen te vergelijken met wat het resultaat zal zijn. Wat krijgen we voor het geld dat we investeren? Wat zal onze investering opleveren? Een omgebouwde machine zal nooit de mogelijkheden en kwaliteit van een nieuwe machine overtreffen, maar soms is het verschil in prijs groot. Anderzijds is het niet verstandig om altijd de goedkoopste oplossing te kiezen.”
In dit geval kwam een retrofit dus als winnaar uit de bus.
“Dan vragen we verschillende bedrijven om offertes. Wanneer we die hebben, draait het om de voorgestelde oplossing, service en prijs. Die ‘service’ is voor ons een ruim begrip: van de professionele aanpak van het bedrijf tot factoren als nabijheid. En nogmaals: de laagste prijs wint niet altijd.”
“We eisen ook dat aan bepaalde wettelijke en veiligheidsnormen wordt voldaan, net als aan onze interne voorschriften. Niets ongewoons, maar sommige bedrijven zijn hier beter in dan andere.”
Ons voorstel voor retrofit haalde het.
Energiezuiniger en gebruiksvriendelijker
Wij namen extrusielijn per extrusielijn onder handen. We vervingen de motoren door betere en energiezuinigere alternatieven. De oude aanstuurborden maakten plaats voor een volledig nieuwe sturing. Die maakt het eenvoudiger om de toerentallen van de motoren op mekaar af te stemmen. Dankzij die nieuwe sturing kunnen de lijnen met elkaar communiceren. In combinatie met de nodige sensoren is alles meetbaar en dus transparant.
Bij deze retrofit implementeerden we ook een nieuwe gebruikersinterface. Geen tuimelschakelaars en kleine digits meer, maar duidelijke displays. De pinchmeters en toerentellers van vroeger vervingen we door een tv-scherm. Daarop lezen de operatoren alle belangrijke data snel en eenvoudig af: wat is de lijnsnelheid? Hoe zit het met de temperaturen van de motoren?
Volledig meetbaar
Het eindresultaat van deze retrofit? Veiligere extrusielijnen die een product van betere kwaliteit afleveren, minder verbruiken én gebruiksvriendelijker zijn. En een productieproces dat volledig meetbaar is.