Partner aan het woord

Ultrasterk beton ontwikkelen en dit inzetten voor duurzame bouw en tientallen nieuwe toepassingen? Value Ash Technologies bewijst dat het kan! In samenwerking met VINTIV ontwikkelden ze een unieke machine hiervoor. Tijd om een praatje te slaan met Michel Loots -leider van dit project- om hier meer over te weten te komen.

“Value Ash Technologies is begonnen in 2010 met een zoektocht om goedkoper, ultrasterk en erg duurzaam beton te ontwikkelen dat tot 16.000 jaar meegaat.”, legt Michel Loots uit. “Dit is eigenlijk een nieuw materiaal, tussen beton en staal, dat enorme voordelen biedt voor duurzame bouw en ontwikkeling en dit overal ter wereld.” Om dit materiaal te maken zijn superfijne ‘silica fumes’ nodig, die zeer duur en beperkt beschikbaar zijn. Tijdens zijn zoektocht naar een goedkoper alternatief stootte Michel op vliegassen van kolencentrales. “Toen bleek dat in vliegassen ook zeer fijne deeltjes zaten, veranderde de zoektocht in 2012 naar een industriële manier om assen te scheiden in haar fijnste fracties.”

RUSLAND BRENGT SOELAAS

Na het onderzoeken van alle 15 bestaande industriële scheidingstechnieken, bleek geen enkele te voldoen aan wat nodig was om vliegassen te scheiden.
Een wereldwijde opzoeking in wetenschappelijke publicaties leidde ons naar een Russische professor. “In samenwerking met andere geleerden had hij zo’n
scheidingssysteem ontwikkeld, dat onder andere voor toepassingen in fijn-ceramiek en nucleaire microdeeltjes werd gebruikt.”, licht hij toe. “Het kwam snel tot een goede, persoonlijke en wetenschappelijke verstandhouding waarna we Value Ash als bedrijf oprichtten. De voornaamste aandeelhouders zijn de
Russische geleerde, Zwitserse investeerders, een nauwe Belgische partner en mezelf.”

SAMENWERKING MET VINTIV

“Op basis van de Russische technologie creëerden we samen met VINTIV een unieke machine om vliegassen te splitsen. Mede dankzij een nauwe R&D samenwerking met VITO wordt de technologie voortdurend verbeterd. En zijn er ook al Poolse, Turkse, en Russische kolencentrales geïnteresseerd.”, legt Michel Loots uit. Waarom de keuze voor VINTIV? “Simpel, vanaf het begin adviseerde en begeleidde VINTIV ons in het ontwikkelen van dit nieuwe concept: het scheidingsprincipe van vliegassen in een werkzame machine omvormen. Samen met een team van Creo-ontwerpers, ingenieurs en machinebouwers dachten ze mee om EU-conforme prototypes te maken, maar ook om op te schalen en om op langere termijn serieproductie aan te vatten.”

ALLEEN MAAR VOORDELEN

Met een productie van 500 miljoen ton vliegassen per jaar -waarvan meer dan 280 miljoen ton in het milieu wordt gestort- wordt het tijd om te handelen. “We willen machines maken waarbij kolencentrales die vliegassen in 4 tot 5 fracties kunnen scheiden. Zo creëren ze niet alleen een stroom van waardevolle ruwe grondstoffen, maar kunnen deze bedrijven met hun afval nettowinst maken in plaats van stortkosten te moeten dragen.”, verklaart Michel Loots. “In ontwikkelingslanden zoals India en in Afrika is deze technologie bijzonder belangrijk. Met de fijnste vliegasdeeltjes kan goedkoop supersterk beton gemaakt worden. Hiermee kunnen dan naast klassieke toepassingen in de bouwsector bvb 200 miljoen onverwoestbare stoelen voor Afrikaanse schoolkinderen gemaakt worden. Of veel dunnere en goedkopere watertanks, en honderden andere duurzame en levensnoodzakelijke toepassingen. Kortom, we willen bijdragen om van deze meest geproduceerde afvalstof ter wereld nuttige grondstoffen te maken door ze te splitsen. Dit resulteert in vele sectoren, in Europa en wereldwijd, tot goedkopere én betere producten!”