“Laat vriendschap erbuiten.” Zes tips van tech start-up Colossus
“Een emotionele rollercoaster.” Zo omschrijft Philippe Merillet van Colossus (rechts op de foto) het traject dat leidde tot de grootste mobiele 3D-printer ter wereld. Welke lessen trok de oprichter van de tech start-up uit die periode? Van het kiezen van de juiste machinebouwer tot het thema vriendschap: deze adviezen wil Philippe aan andere tech start-ups meegeven.
Tech start-up tip 1: laat vriendschap erbuiten
“Werken voor een team met dezelfde overtuigingen en waardes is fantastisch. Maar gemeenschappelijke overtuigingen betalen het loon van uw collega’s niet”, begint Philippe.
“Staat u aan het roer van een tech start-up? Vertrouw dan niet alleen op vriendschap. Betaal u mensen voor hun werk. Het is allemaal leuk als alles goed gaat, maar wat als het op een gegeven moment misloopt? Dan heeft u die harde kern van betaalde medewerkers nodig om verder te gaan. Ik merkte al snel dat het moeilijk is om onbetaalde medewerkers te vragen om harder te werker terwijl ze eigenlijk al alles uit de kast halen.”
Tech start-up tip 2: haal de essentiële kennis inhouse
“Dit sluit aan op mijn eerste tip. Rekruteer mensen die de kennis en vaardigheden hebben om uw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Zet ze op de loonlijst of maak er aandeelhouders van. Op lange termijn zal dat veel rendabeler zijn dan met externen te werken.”
Tech start-up tip 3: verzamel meer kapitaal
“Om mijn vorige tip in de praktijk om te zetten, is er kapitaal nodig. Er zijn twee type start-ups: ofwel kiest u voor een structuur waarvoor weinig investeringen nodig zijn, ofwel een waarvoor u veel kapitaal nodig hebt. Wij horen bij die laatste.”
“Als ik één ding anders zou doen, dan zou ik van bij het begin meer kapitaal inzamelen. Want als het geld opraakt, komt uw team onder druk te staan. En ook u als leider zult de druk voelen. U komt met uw rug tegen de muur te staan. Als u dan één verkeerde beslissing neemt, kan alles in duigen vallen.”
Tech start-up tip 4: zet een structuur op poten
Over naar tech start-up tip nummer vier. “Om investeerders aan te trekken, moet u structuur aanbrengen. Als anderen hun geld investeren, moet u uw stijl veranderen, want u moet nu ook aan hén verantwoording afleggen. Vanaf dat moment bent u niet langer een zelfstandige ondernemer, maar een bedrijfsleider. Ik heb even moeten wennen aan dat idee.”
Tech start-up 5: zorg voor een ‘proof of concept’
“Kapitaal inzamelen, is moeilijk. Heel moeilijk. Zorg er dus voor dat u de juiste mensen benadert. Het heeft geen zin om uw concept voor te stellen aan bedrijven die geen idee hebben waarover u het hebt of hoe uw idee hen zou kunnen helpen om meer geld te verdienen.”
“Zorg ook voor de feiten en cijfers die uw verhaal ondersteunen. We kwamen pas in een stroomversnelling terecht toen we een proof of concept konden voorleggen. Een bewijs dat onze 3D-printer daadwerkelijk haalbaar was. Niemand geeft geld vóór u een proof of concept kan tonen. Een betrouwbare machinebouwer kan u daarbij helpen.”
Tech start-up tip 6: kies uw machinebouwer zorgvuldig
De laatste tech start-up tip van Philippe. “We bezochten tientallen machinebouwers voor we bij VINTIV terechtkwamen. Kies een bedrijf dat zich flexibel opstelt, over voldoende capaciteit beschikt en zich engageert om samen met jou tot het uiterste te gaan. Een bedrijf dat begrijpt hoe een start-up werkt. Dat beseft dat het voor jonge ondernemers niet vanzelfsprekend is om machinetaal te spreken. We wisten wat we wilden, maar nu besef ik pas dat we onze boodschap eigenlijk niet goed overbrachten. Dan heeft u een machinebouwer die zelfs die gebrekkige info juist kan interpreteren.”