PLC’s programmeren: stap acht in de bouw van een machine
De bouw van een machine, dat gebeurt in meerdere stappen. Vanaf het moment dat we de besturingssystemen programmeren, komt de installatie tot leven. Software engineer Erwin Comhair vertelt u er alles over.
“Net zoals bij elke fase het geval is, ben ook ik sterk afhankelijk van het werk van de collega’s die voor mij aan zet zijn. Onze mechanische en elektrische monteurs bouwen de machine volledig op. Bout per bout en kabel per kabel. Maar op dat moment is het nog een dood ding. Mijn collega-software engineers en ik wekken de installatie tot leven met de juiste code. Maar dat kunnen we alleen doen als al die bewegingen mogelijk zijn gemaakt door onze monteurs.”
“Wij programmeren de PLC’s, de programmable logic controllers. Dat zijn elektronische apparaten die op basis van bepaalde informatie beslissen wat wanneer waar gebeurt. Wij vertellen die PLC’s hoe zij moeten aansturen. Die robotarm moet van punt A naar punt B bewegen. Aan die snelheid. Of dat product moet zodra het op de band komt, vijf graden naar links gedraaid worden.”
“Door de PLC’s te programmeren, brengen we leven in wat anders een dode machine blijft.”
Erwin Comhair, software engineer
“Dus eerst moeten wij weten wat die machine precies moet kunnen. Dan verdelen we dat proces in verschillende stapjes. En voor al die stappen schrijven we de juiste code. Het is dus een kwestie van grote processen om te zetten in de meest elementaire bewegingen. Om dan die bewegingen in de juiste volgorde achter elkaar te zetten. Aan de klant om ons tot in detail te vertellen hoe het proces eruit ziet, aan ons om dat om te zetten in machinetaal.”
“Na de PLC’s te programmeren, volgt een tweede vertaalslag: van machinetaal naar informatie die begrijpbaar is voor de operator. Als de machine een storing heeft, bepalen wij welke foutmelding op het scherm komt. Als er dan tien lijnen programmeercode verschijnen, heeft de operator het raden naar wat er misloopt. Laat staan hoe hij het kan oplossen”, besluit Erwin. “U kan het vergelijken met de printer op kantoor. Als die begint te piepen, verschijnt er een boodschap als Vul het papier bij in lade 3. Of Er is een blokkering. Doe die klep open en verwijder het papier. Dat is duidelijker dan pakweg System Error 42xCD.”