U bent eruit. Voor uw machine is retrofitting een logischere keuze dan te investeren in een nieuwe. U hebt misschien ook al een bedrijf in gedachte die die ombouw voor u kan uitvoeren. Ons advies: kaart het onderwerp spare parts aan. En vraag om een zicht op het latere onderhoud. Pas dan heeft u volledige gemoedsrust.

Het absolute minimum voor spare parts management is een overzicht van alle gebruikte componenten voor de machine retrofitting zelf.

Nog beter is het als de uitvoerder dat overzicht gebruikt om samen mét u en vóór u een kritische spare partlijst op te stellen.

Zo’n lijst is het resultaat van een risicoanalyse. In zo’n studie analyseren we:

  • welke kritische componenten er zijn,
  • wat het gevolg is van een defect aan deze componenten. Denk bijvoorbeeld aan schade, productieverlies…
  • de tijd die nodig is om het defect op te lossen.

Inventarisatie

Zo krijgen we een zicht op welke onderdelen kritisch zijn voor de werking van uw machine. Als de riem van de hoofdaandrijving kapotgaat, krijgt u uw machine niet meer aan de praat. Dat is van een andere orde dan een signalisatielampje dat niet meer werkt. Als u het vergelijkt met uw auto: met een defecte richtingaanwijzer kan u nog rijden. Met een defecte stuurinrichting is het game over.

Machine retrofitting: neem ook uw spare part management mee in de oefening Een succesvolle machine retrofitting houdt ook rekening met spare part management.

Wij maken bij elke project een inventarisatie van de cruciale componenten en de minder belangrijke. Pneumatisch, mechanisch én elektrisch. En leggen daarlangs de levertijden die u voor die onderdelen moet incalculeren: wordt component x binnen de dag geleverd of is het een week wachten?

Zo helpen we u om een efficiënte stock aan te leggen. Want uiteraard kan het niet de bedoeling zijn om élk onderdeel in voorraad te hebben.

Onderhoud

Daarnaast geven we u ook een overzicht van welke onderhoudswerken wanneer dienen uitgevoerd te worden. En wat u dan precies moet doen. Zo kan u meteen inschatten of u dat aan uw eigen techniekers overlaat of dat wij dat voor onze rekening dienen te nemen.

Want regelmatig onderhoud in combinatie met een goed spare management systeem is nog altijd de beste garantie op een minimale down time.

Machine retrofitting: conclusie?

Als u de stap zet naar machine retrofitting: doe het dan meteen goed. Denk nu al na over spare part management en later onderhoud. En maak van dit moment gebruik om niet alleen de acute problemen aan te pakken. Zodat uw machine helemaal klaar is voor de toekomst.

Bij ons heeft u volledige gemoedsrust: van het voortraject tot het spare parts management. Meer weten? Neem contact met ons op.