Wat heeft uw productieproces of product nodig om de volgende stap te zetten? Een standaardmachine of engineering en maatwerk? We maken een vergelijking tussen beide tegenpolen. En ook al zijn wij van VINTIV prototypebouwers: neen, een machine op maat is niet altijd de meest logische keuze.

1. Doorlooptijd engineering, design en assemblage

Off-the-shelf

Bij standaardmachines is er geen nood aan verdere engineering. Het ontwerp is 100% klaar en bewezen. Alle parameters voor de bouw zijn op voorhand bekend. Dat maakt de doorlooptijd van bestelling tot oplevering doorgaans kort.

Maatwerk

Wij engineeren en bouwen alles vanaf nul. Niet alle parameters zijn dus op voorhand bekend: de doorlooptijd is dus langer. Toch proberen we die zo kort mogelijk te houden. Enerzijds door onze kennis van het proces zelf, anderzijds door alle nodige expertises in house te houden.

2. Prijs

Off-the-shelf

Het grootste argument pro seriemachines. Off-the-shelf scoort typisch beter op vlak van kostenefficiëntie. Ga daarom altijd eerst na of er voor uw uitdaging een standaardoplossing is op de markt.

Maatwerk

Duurder. Maar de investering betaalt zich terug door producten van hogere kwaliteit en een beperktere nood aan revisies en updates. De initiële meerkost vermindert sterk als u de gehele TCO in rekening brengt.

3. Risico

Off-the-shelf

Laag. De machines zijn al gevalideerd en de uitkomst is gekend. Met andere woorden: u kan het resultaat van uw investering perfect op voorhand inschatten.

Maatwerk

Hoger. Elke machine die we bouwen, is uniek en dus nog niet gevalideerd. We proberen dat risico zo laag mogelijk te houden door bepaalde onzekerheden te testen via een proof of concept. En door alles te borgen: duidelijke specificaties gekoppeld aan commerciële doelstellingen.

4. Competitief voordeel

Off-the-shelf

Laag. Bij een off-the-shelf machine, hebben uw concurrenten toegang tot net dezelfde oplossingen. Uw investering creeërt dus geen rechtstreeks concurrentievoordeel of unieke marktpositie.

U zal uw competitief voordeel dus moeten halen uit interne efficiëntie, locatievoordelen, eventueel verkregen kortingen…

OTS-aanbieders voorzien meestal geen mogelijkheid om kleine aanpassingen of verbeteringen door te voeren. Het gevolg? Dat u eventuele nadelen van de machine moet aanvaarden. En die goed moeten afwegen tegen het grote voordeel in kost en tijd.

Maatwerk

Het grootste argument pro maatwerk. U krijgt een uniek productie-apparaat dat compleet is ontworpen en gebouwd volgens uw wensen. De output is logischerwijze van heel hoge kwaliteit.

Net uw product- en proceskennis geven u een unieke positie in uw markt. Met een machine op uw maat neemt u voorsprong op de concurrenten die werken met standaardmachines. U borgt uw intellectuele eigendom in uw bedrijf en versterkt zo uw positie.

Wij bieden als ontwikkelaar het complete technische constructiedossier van de machine aan. Dat is vrijwel uniek in onze markt. Zo bent 100% zeker dat uw machine ook écht van u is.