Uitdaging

De theorie om MDF te recycleren naar waardevolle grondstoffen was er. Nu stond start-up Act&Sorb voor de uitdaging om die theorie te vertalen naar de praktijk. Het gekozen proces: carbonisatie. Een proces waarbij een materiaal wordt ontleed door de temperatuur te verhogen, zonder dat er zuurstof bij kan komen.

De eerste stap in dat plan: de aankoop van een standaard buisoven. Zo’n oven verhit het materiaal terwijl het via een ronddraaiende schroef door de buis wordt getrokken.

Die standaard buisoven deed wat hij moest doen. In die zin dat het voor Act&Sorb duidelijk was dat ze op deze ingeslagen weg konden verder werken.

Maar die standaard machine voldeed maar voor 80% aan de verwachtingen. Zo slipte bijvoorbeeld de aandrijving van de buis door. Stropte de MDF op aan de invoerzijde. Of ging er te veel van die MDF verloren doordat sommige zones te laag zaten in temperatuur. Verder was het van belang om Act&Sorb’s innovatie in te bouwen.

Hun vraag aan ons: hoe passen we deze buisoven aan zodat hij 100% aan onze eisen voldoet? Wat kan er mechanisch beter om ons proces helemaal op punt te krijgen?

Oplossing

De oplossing zat ‘m in onze kennis over mechanica en aandrijftechnieken, in combinatie met hun proceskennis.

Buisoven op maat

Onze mechanische ontwikkelaar nam hun buisoven en processen onder de loep. Op basis daarvan stelde hij een lijst optimalisaties samen. Die we na akkoord ook implementeerden.

  • We verlengden de huls van de invoerschroef. En optimaliseerden de invoer van de MDF.
  • We plaatsten aangepaste hitteschilden op die nieuwe invoerbuis. Zo verkregen we een veel constantere temperatuur.
  • De lagers en de dichtingen vervingen we door een alternatieven die beter bestand waren tegen de hitte.
  • We vervingen het rol-aandrijfsysteem door een kettingaandrijving. Zo was het doorslippen verleden tijd.
  • De uitvoer pasten we aan om het materiaalverlies te reduceren.
  • We bouwden de specifieke IP van Act&Sorb in de buisoven in.

Resultaat

Een buisoven die niet langer 75, maar bijna 100% voldoet aan de verwachtingen van Act&Sorb. Zonder daarvoor een buisoven volledig op maat te laten ontwikkelen en bouwen. Nu is Act&Sorb klaar voor de volgende stap in hun business case: upscalen naar een groter niveau.

Contacteer Ons

Vertrouw uw volgende project aan ons toe

Contact

Magazine

Leer ons beter kennen. Download ons magazine.

Download