Uitdaging

Een vulmachine met een variabele output bij een productiebedrijf actief in de life sciences.  Iets verderop een flowpacker die om een vaste input van producten vraagt.

Twee bestaande conveyors met daartussen een verouderde machine die vraag en aanbod op elkaar moest afstemmen, maar daar niet optimaal in slaagde. Met als gevolg te veel stilstanden. Dat moest beter.

Oplossing

Wij ontwikkelden, bouwden en integreerden een machine die dienst doet als een soort spelverdeler. Door de robotisatie van de toevoer, buffert hij producten en stemt het tempo van aanleveren af op de vraag van de flowpacker.

Hoe dat werkt?

Er zijn twee encoders die de snelheid van de conveyors meten.

  • Eén encoder meet de aanvoer
  • De andere de uitvoer.

Met de combinatie van die snelheidsmetingen en productinformatie gaat de centrale robotarm aan de slag. Het besturingssysteem van de robotcel interpreteert de data die binnenkomt en vertaalt die in het juiste scenario. Om die vervolgens om te zetten in de juiste instructies voor de robot.

Een visiesysteem met 4 camera’s checkt de etiketten om enerzijds de hoeveelheid en volledigheid te verifiëren en anderzijds over welke producten het gaat. Deze informatie wordt dan weggeschreven naar een database, zodat er volledige traceerbaarheid van de productie kan gegarandeerd worden.

Een volgende uitdaging was de beperkte vloeroppervlakte. We moesten deze machine integreren in een bestaande productieomgeving, over de bestaande conveyors. Dat betekent zoeken naar creatieve oplossingen in het ontwerp. Maar ook een goede voorbereiding om alles in één weekend te kunnen ombouwen.

Daarnaast moest de machine ook om kunnen met een hoge variabiliteit aan producten en dus verschillende fysieke vormen van producten: achthoekig, rond, ovaal…

Resultaat

Het resultaat van de robotisatie van de toevoer? Een spelverdeler die meekan met het hoge tempo van hun productielijn. Een flowpacker die constant gevoed wordt, en dus minder gaten in productie en een constante output van de productielijnen. En een installatie waar slijtage veel minder een issue is dan vroeger.

Contacteer Ons

Vertrouw uw volgende project aan ons toe

Contact

Magazine

Leer ons beter kennen. Download ons magazine.

Download