Uitdaging

Steeds meer klanten van dit farmabedrijf vroegen om grotere producthoeveelheden. Dat terwijl de vorige verpakkingsmachines waren ontworpen om alleen kleine verpakkingen te handlen.

De nieuwe lijn moest beide kunnen: én kleine én grote verpakkingen.

Bijkomende vereisten:

  • Zo weinig mogelijk vloeroppervlakte van de cleanroom innemen.
  • Een grote variatie in de te verpakken producten aankunnen.
  • Elk risico op contaminatie vermijden.
  • Integreerbaar zijn in de bestaande lijn.

Oplossing

We hadden enkele jaren geleden de vorige generatie verpakkingsmachines ontworpen en gebouwd. Voor de kleinere verpakkingen vertrokken we dus van de bestaande oplossing. Daarbij kwamen de verpakkingen uit een toevoerlade.

Voor de grote verpakkingen werkten we een systeem uit volgens een wasdraad-principe.

Variabele verpakkingen in één verpakkingsmachine: hoe werkt dat?

Voor de kleinere varianten ontwierpen we een lade die kan wegklappen dankzij een kantelmechanisme. Grote volumes? Dan klapt die lade met de kleine verpakkingen naar achter. Zo komt er ruimte vrij voor de grote formaten.

Cobot

De eerste stap in het proces is een cobot. Die cobot vormt de link tussen de verpakkingsmachine en de kwaliteitsinspectie-machine. Een oplossing om het hoogteverschil tussen beide machines te overbruggen zónder een manuele handeling én met behoud van de ergonomische toegang voor operatoren.

Na de controle haalt de cobot de producten op via een container en presenteert ze aan de verpakker.

Verpakker

Voor de grote verpakkingen pakt de robot een zak, opent die en hangt die in een draaitafel. Nadat de zak automatisch is geopend, en de trechter is aangebracht, vallen alle producten in die zak.

Een laminaire airflow unit boven de vulpositie sluit contaminatie uit.

Afgevuld? Dan draait de tafel naar een nieuwe positie: van vul- naar afsluitpositie. Hier wordt via een vacuümsysteem de overtollige lucht uit de zak verwijderd alvorens de sealbalken de zak afsluiten.

Label

Dan komt de robot opnieuw, brengt een print & apply station een label aan en plaatst de robot de afgesloten verpakking op het transportsysteem.

Extra functionaliteiten in deze nieuwe generatie:

  • Een vacuüm-functionaliteit. Tijdens het vullen, wordt alle lucht uit de verpakking gezogen. Resultaat: plaatswinst in de secondary verpakking.
  • Print-and-apply labeling systeem in combinatie met een electronic batch record. Alle informatie wordt per bestelling automatisch opgehaald en op de verpakking aangebracht.
  • Procescontrole: elke stap wordt afgecheckt alvorens de machine mag verdergaan. Zo garanderen we dat elke verpakking perfect is gevuld. Geen risico op verkeerde hoeveelheden, producten die er langs blijven liggen…
  • Extra aandacht voor cleanability, schoonmaak, line clearance en sanitair ontwerp.

Resultaat

Een multifunctionele en volledig geautomatiseerde verpakkingsmachine die variabele verpakkingen én producten aankan. En dus de hoogste verpakkingskwaliteit voor de eindklant.

Contacteer Ons

Vertrouw uw volgende project aan ons toe

Contact

Magazine

Leer ons beter kennen. Download ons magazine.

Download